Uitblinken als team-traject

“We zijn als team gegroeid door elkaar echt te leren kennen en stil te staan bij ieders rol en verantwoordelijkheid. Het geven en ontvangen van feedback gaat nu ook steeds beter. Klaske en Margriet brengen veel positiviteit met zich mee en hebben oog voor het individu. Ze stellen de juiste vragen. Ik ben erg tevreden!”

Antje Hooghiem, manager studententeam

Teamleden die elkaar respecteren en waarderen. Waar elk teamlid zich veilig en vertrouwd voelt. Waar teamleden echt samen werken en op elkaar kunnen bouwen. Yes dat is een sterk team! En dat is een must als jullie keiharde resultaten neer willen zetten.  

 

We brengen zoveel tijd door op ons werk… Meestal nog veel meer tijd dan dat je thuis bent. Des te belangrijker is het dat jullie het leuk hebben met elkaar. Dat jullie elkaar kunnen vertrouwen. Echt op elkaar kunnen bouwen. Niet over elkaar praten, maar open met elkaar communiceren. Durven uitspreken zonder de ander te veroordelen. Verantwoordelijkheid pakken, omdat elk teamlid verantwoordelijk is voor zijn/haar eigen bijdrage aan het teamwork. Echt samenwerken, vanuit verbondenheid en respect. Die psychologische veiligheid is essentieel om te kunnen groeien. Om samen de sterkste resultaten neer te zetten. Je kunt nog zoveel tijd bezig zijn met het inregelen van werkprocessen en het blussen van brandjes. Pas als jouw teamleden elkaar weten te vinden, zich durven uitspreken en zich onderling verbonden voelen met elkaar. Pas dan volgt het succes en de resultaten als vanzelf.

Misschien denk je dat het in jouw team zo’n vaart niet loopt. Want het gaat best oke. Ook al zijn er incidentele brandjes om te blussen, kleine irritaties die best wel meevallen. Denk je. Hoop je. Maar wees ‘es eerlijk. Hoe jouw team nu met elkaar samen werkt, hoe zij nu functioneren. Is dat in lijn met jouw ambitie? Hoe jij dat voor je ziet? Ben je echt kneiter trots op jouw team en hoe zij samen de boel runnen? Of vind je dat het nog zoveel mooier, beter, leuker kan…

En als je met ons aan de slag gaat, dan weet je zeker dat jullie gaan groeien. Dat jij gaat groeien. En elk teamlid. Omdat individuele groei ervoor zorgt voor jullie gezamenlijke groeien als team. Vanuit positieve kracht, want niemand heeft zin in zware en ellenlange trajecten. That’s not us. Wij zorgen instant voor een veilige en vertrouwde sfeer. Vanuit positiviteit en luchtigheid zorgen we ervoor dat jullie elkaar weer weten te vinden en open met elkaar communiceren. En zonder dat jullie het door hebben, starten jullie meteen met het geven van versterkende feedback.    

Wij kunnen niet wachten om met jou en jouw team aan de slag te gaan, omdat we alle teams in Nederland gunnen om met plezier en vanuit vertrouwen samen te werken! 

Anita van der Veen
13/12/2023
Het afgelopen half jaar heb ik met mijn team een ontwikkeltraject met Margriet & Klaske gedaan. Ik heb overwogen om andere partijen te vragen maar omdat ik gehoord & gezien heb wat de Ontwikkel-Uitblinkers hebben gedaan en uitstralen was mijn gevoel dat zij vanuit hun authenticiteit kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van ons team. Wij hebben een team waar veel vertrouwen is en waar we helder voor de bril hebben wat ons doel is. En toch kunnen we nog beter worden door elkaar aan te spreken en elkaar scherp te houden op gemaakte afspraken. Dit was ook de conclusie van het team en met Klaske en Margriet heb ik besproken welke stappen we hierin kunnen zetten om dit te verbeteren. Na de eerste sessie was het voor mij al duidelijk dat mijn gevoel helemaal klopte. Medewerkers vonden het natuurlijk spannend en er was ook enige weerstand. Maar door de manier hoe Klaske en Margriet zaken aanvliegen en doen (o.a. positief, nuchter, pragmatisch, eerlijk, enthousiast), was een ieder erg enthousiast en gedreven om mee te doen aan dit traject. Het resultaat is dat we vanuit openheid en vertrouwen een omgeving hebben gecreëerd waarin het makkelijker is om elkaar feedback te geven en onze samenwerking hebben versterkt. Klaske & Margriet hebben ons handvaten gegeven om onze goede samenwerking vast te houden. Hierdoor hebben medewerkers zelf ideeën en activiteiten bedacht welke we gaan uitvoeren. Mocht je twijfelen om met de Ontwikkel-Uitblinkers in zee te gaan dan is mijn advies, twijfel niet en ga het gewoon doen met de Ontwikkel-Uitblinkers!
Chantal K
07/11/2023
Edwin K
20/10/2023
Wat een geweldig en dynamisch duo vormen Klaske en Margriet! Naast wat inleidende theorie hebben ze de groep, waarin ik ook zat, goed aan het werk gezet. Dat leverde de mooiste gesprekken op en ook heel veel prachtige nieuwe bagage voor de toekomst. Uitwisselen van ervaringen in de groep met daarbij tips, handvatten, overdenkingen en uitdagende stellingen van Klaske en Margriet waren voor mij het meest waardevol. Ik kijk er met veel plezier op terug. Een aanrader voor iedereen!!!
Antje Hooghiem
27/09/2023
Onlangs hebben we binnen het Studententeam van Lefier het ‘Uitblinken als team-traject’ met de Ontwikkel Uitblinkers doorlopen. Het was een intensief, maar heel mooi traject waarin we mooie inzichten hebben gekregen, oa via DISC, en goede gesprekken met elkaar hebben gevoerd. We zijn als team gegroeid door elkaar echt te leren kennen en stil te staan bij ieders rol en verantwoordelijkheid. Het geven en ontvangen van feedback gaat gelukkig ook steeds beter. Er ligt een mooie basis om verder te bouwen aan een succesvol team om dagelijks de huurders van Lefier in een studentenkamer prettig te laten wonen! Klaske en Margriet brengen veel positiviteit en plezier met zich mee, zijn heel enthousiast en hebben oog voor de individu. Ze stellen de juiste vragen en zorgen voor een goede mix van theorie en praktijk. Ik ben erg tevreden en als je samen met je team op een positieve manier wilt werken aan een betere samenwerking dan kan ik De Ontwikkel Uitblinkers absoluut aanbevelen!
Wietske de Jong
22/09/2023
Hele fijne training gehad! Waar ik eerder sceptisch was of ik wel voldoende zou leren en zou worden getriggerd, heb ik heel veel mooie input uit de training kunnen halen die ook daadwerkelijk voor mij relevant is. Bedankt dames!
Elias Wittenberg
19/04/2023
Als team Bewonerszaken Midden-Groningen hebben wij recentelijk samengewerkt met Klaske en Margriet van Ontwikkel-Uitblinkers voor een aantal sessies over teamontwikkeling, feedback en communicatie. Ze hebben ons op een vrolijke en plezierige manier begeleid tijdens het traject. Klaske en Margriet hebben ons geholpen om elkaar beter te leren kennen als team en ons bewust te maken van onze individuele 'kleuren' en hoe we deze het beste kunnen gebruiken om ons werk te verbeteren. Ze hebben ons ook geholpen om te blijven werken aan het geven en ontvangen van feedback en het vieren van onze successen, iets wat we voorheen te weinig deden. Hun aanpak was professioneel, maar ook toegankelijk en plezierig. We bevelen Klaske en Margriet dan ook van harte aan aan iedereen die op zoek is naar deskundige en prettige begeleiding bij teamontwikkelingstrajecten. Dank jullie wel, Klaske en Margriet!
Monique Koobs
31/03/2023
Waardevolle teamdag gehad met dank aan Klaske en Margriet. Goed programma en een ontspannen dag waarop we elkaar als collega's beter hebben leren kennen. Zeker een aanrader om bijv. teamtrajecten/dagen met/via de Ontwikkel Uitblinkers te doen!
Edwin M
14/12/2022
Klaske en Margriet hebben met een positieve, sprankelende en energierijke aanpak de gewenste beweging gerealiseerd in het team Financiën van Thus Wonen. Mooie individuele en als team gezamenlijke groei gerealiseerd.

Hoe ziet het traject er uit?

 • Een keer per maand hebben we een gezamenlijke live sessie van een dagdeel (4 sessies totaal). Alle teamleden, inclusief jij als teamleider, zijn hierbij aanwezig. 
 • Jullie krijgen na afloop van elke sessie concrete & praktisch toepasbare werkvormen en tips over hoe jullie de verandering levend kunnen houden. Deze werkvormen kunnen jullie zelf gebruiken tijdens bijvoorbeeld teamoverleggen of een dagstart. Jullie werken hiermee continu samen aan het sterke team. Het geleerde brengen jullie direct in de praktijk. Geen excuus meer om te wachten tot de volgende sessie!
 • Individuele kennismakingsgesprekken met alle teamleden. Dit doen we natuurlijk om kennis te maken. En vooral omdat het voor teamleden best spannend kan zijn om met ontwikkeling aan de slag te gaan. We halen hiermee direct de eerste spanning en eventuele weerstand weg, zodat we de eerste sessie zo ontspannen mogelijk kunnen starten. Ook krijgt elk teamlid tijdens dit eerste gesprek een persoonlijke analyse inclusief uitgebreid rapport. Met dit rapport heeft elk teamlid inzicht in zijn/haar kwaliteiten, voorkeursgedrag en de wijze waarop jullie met elkaar de communicatie kunnen verbeteren.
 • Individuele coachingsgesprekken met elk teamlid en met jou als teamleider waarin we inzoomen op ieders persoonlijke groei. Deze gesprekken vinden plaats na de derde sessie. We zetten een beweging in gang, en elk teamlid groeit op zijn/haar eigen tempo. Tijdens deze individuele gesprekken zoomen we in op die groei en geven we feedback, zodat elk teamlid weet wat zijn/haar handrem is en wat hij/zij kan doen om te groeien en het maximale uit zichzelf en de samenwerking te halen.  
 • Gedurende het traject checken we elke week online bij het team in via Telegram). Jij & jouw team heeft dan meteen de mogelijkheid om ons een vraag te stellen. Binnen 24 uur ontvangen jullie vervolgens van ons advies, zodat jullie weer verder kunnen. Ook voeden wij wekelijks jouw team met prikkelende vragen zodat er bewust stil wordt gestaan bij de groei van het team. Belangrijk is dat het daarmee ook onderdeel wordt van de dagelijkse gang van zaken.    
 • We zorgen voor een meting aan de start van het traject en een meting na afloop. Zo heb jij voor de start van het traject helder waar de groeikansen zitten. En aan het einde weet je direct waar jullie zijn gegroeid. In 1 oogopslag zie je de resultaten. En trust us, die zijn indrukwekkend. 
 •  Na afloop van het traject gaan we in gesprek met jou tijdens de borgingssessie. Tijdens deze sessie krijg je van ons advies hoe je de verandering samen met jouw team levend kunt houden. Want die positieve verandering, die is in gang gezet. Het is nu de kunst om de nieuwe patronen vast te houden en te borgen.  

Optioneel:

 • Persoonlijke coaching voor alle teamleden gedurende deze 4 maanden. 

De duur van dit traject is 4 maanden, omdat deze tijd nodig is om écht patronen te doorbreken en verandering voor elkaar te krijgen.   

Dit is wel zo’n beetje hoe het nu is…

 • Jullie zijn een team, maar in de praktijk mis je het teamgevoel. Teamleden werken wel met elkaar, maar voelen zich onderling niet verbonden met elkaar. Ze zoeken elkaar niet op en dat doet iets met de sfeer. En het doet ook iets met het teamresultaat, want je weet dat als ze hun krachten zouden bundelen, het teamresultaat veel sterker is. 
 • Kleine en grote irritaties, onderling gedoe, gezeur op elkaar…. Dit komt steeds vaker voor. Of het is al zo’n ingesleten gewoonte geworden. Terwijl de teamleden zich niet durven uit te spreken naar elkaar. Ze vinden het ingewikkeld om de ander aan te spreken, omdat ze de ander niet willen kwetsen of omdat ze liever de lieve vrede willen bewaren. Terwijl diezelfde lieve vrede zich alleen aan de oppervlakte bevindt, want jullie voelen wel die onderstroom… 
 • Gaat er iets mis? Er wordt vooral naar de ander gekeken. Teamleden kijken daarin onvoldoende naar hun eigen verantwoordelijkheid.  
 • Je kunt er de vinger niet op leggen, maar je hebt het gevoel dat sommige teamleden om zich heen aan het kijken zijn. Zij zijn niet meer aangehaakt en skippen liever de gezamenlijke momenten met het team. Je bent bang dat zij binnenkort de organisatie gaan verlaten. 
 • Het voelt alsof je grip verliest, grip op jouw team en op wat hen motiveert. De onderlinge verbondenheid mist. En dat frustreert. Deze frustraties zijn voelbaar bij zowel jou als bij jouw teamleden.

Hoe lang blijf je nog vanaf de zijlijn gefrustreerd toekijken zonder verbetering te zien? Jouw ambities staan haaks op deze situatie… Je weet heel goed wat je wilt met jouw team, maar krijgt het niet voor mekaar. No worries; wij gaan graag met jou en jouw team aan de slag om in 4 maanden een sterk team te bouwen waarin jullie met plezier, vanuit verbondenheid en vertrouwen met elkaar samenwerkt.

Wij weten dat dit is hoe je het graag zou zien…

 • Een team waarin de teamleden zich veilig en vertrouwd voelen, waarin de teamleden zich sterk onderling verbonden voelen met elkaar. Een team dat elkaar steunt. En samen de schouders onder die bergen werk zetten. Yep, een sterk en geolied team dat door die veiligheid samen gewoon kneitergoede resultaten weet neer te zetten!
 • Onderlinge irritaties groeien niet uit, maar worden direct besproken en uitgesproken. Teamleden durven zich uit te spreken naar elkaar. De teamleden geven elkaar onderling feedback, zonder dat dit bewust meteen als feedback wordt ervaren. Vooral vanuit begrip en waardering voor elkaar!
 • Elk teamlid voelt zich verantwoordelijk voor zijn/haar eigen bijdrage aan het team. Hij/zij voelt dat hij ook echt lid is van het team, dus zelf met zijn bijdrage ook invloed heeft op het teamgevoel en de resultaten.
 • Een cultuur waar successen en fouten worden gevierd, waar gedachten en gevoelens worden gedeeld en jij (weer) op de stoel zit van coach en facilitator. Weg met die controledrang.
 • Een teamspirit waarin de teamleden door het vuur gaan voor elkaar en elkaar steunen, no matter what. Waarbij ze het beste uit zichzelf en elkaar halen en dat stapje extra zetten om verwachtingen te overtreffen.  

Laat ons raden? Je zit nu op het puntje van je stoel omdat bovenstaande echt is wat jij wil met jouw team. Laten we dan ook nu spijkers met koppen slaan en gaan met die banaan.

 

Waar gaan we tijdens het traject concreet mee aan de slag?

Positieve kracht
Voor we gaan bouwen, creëren we een nieuw startpunt voor jullie als team. We maken zichtbaar waar jullie als compleet team mee worstelen en waar jullie de gewenste groei zien. Met deze input werken we de komende periode gericht aan die groei.
Ook gaan we elkaar op een positieve en luchtige wijze beter leren kennen. Waar we aandacht hebben voor elkaar en daarmee aan de relatie bouwen, die essentieel is voor het creëren we een veilige en vertrouwde teamsfeer. Jullie weten daarnaast van elkaar waar jullie talenten liggen en waar jullie elkaar kunnen versterken.

Kracht van Kwetsbaarheid
Een team bestaat uit individuen met hun eigen unieke persoonlijkheden. Voor een optimale samenwerking waarin open en vanuit vertrouwen met elkaar wordt gecommuniceerd, is het van belang dat een ieder zich bewust is van de ruimte die hij/zij inneemt in het team. Welke ruimte neem jij in? En waar laat je ‘em liggen? Omdat je bijvoorbeeld iets spannend vindt, bang bent voor afwijzing of om teleurstelling te voorkomen. We dagen tijdens deze sessie de teamleden uit om zich open en kwetsbaar op te stellen en te delen wat hem/haar belemmert in de samenwerking en de communicatie met elkaar. Op deze wijze ontstaat er onderling begrip en is het makkelijker om elkaar feedback te geven.

Verbinden zonder te oordelen
Feedback geven en nemen; het draait hier om de dialoog, waarin jullie nieuwsgierig en zonder oordeel met elkaar in gesprek zijn. Geen gedoe of oude koeien uit de sloot halen, maar met begrip en waardering voor elkaar. Wat maakt dat we niet de dialoog voeren die we graag zouden willen voeren? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat we dat wel doen? Door vooral vragen te stellen die je eerder niet durfde te stellen zorgen we ervoor dat de teamleden op een laagdrempelige manier elkaar van feedback kunnen voorzien. Ook maken we afspraken over de voorwaarden die we belangrijk vinden om elkaar op een laagdrempelige wijze van feedback te durven voorzien.

Samenwerkingsafspraken
We brengen in kaart welke verwachtingen we van elkaar (inclusief manager) hebben als het gaat om de thema’s die we tijdens elke sessie hebben opgepakt, zodat jullie zelf opvolging hieraan blijven geven. Daaruit voortvloeiend maken we afspraken over de samenwerking en hoe we elkaar hierin scherp willen houden. We maken de vertaalslag naar ieders eigen invloed en verantwoordelijkheid daarbij. Het blijft dus niet alleen bij het maken van afspraken; ieder teamlid gaat met een actie de deur uit om de nieuwe patronen aandacht te blijven geven, hoe groot of klein de actie ook is. Op deze manier zorgen jullie zelf voor de beweging die jullie als team in gang hebben gezet.

Dit vinden teamleden van de sessies…

“Ik zag vooraf het nut niet in van het teamtraject, maar ik vind het heel leerzaam en het draagt echt bij aan een betere samenwerking.”

Gerri Botter

Wijkbeheerder

“De sfeer op de werkvloer is stukken beter, we zoeken elkaar op en nemen meer de tijd voor elkaar”

Jessica Kajuiter

Medewerker bewonerszaken

“Ik ben me er bewust van geworden dat ik vaak het initiatief neem en ik doe nu bewust een stapje terug, zodat een ander ook de ruimte krijgt” 

Tineke Bangma

Financiële administratie

“Voor het eerst in lange tijd heb ik een taak overgedragen aan mijn collega, ik kon het nu loslaten omdat het vertrouwen er was.”

Carolien Alblas

Managementassistente

Werken met ons betekent ook dat we werken op basis van deze voorwaarden

 • Weerstand komt altijd voor, waar we ook zijn. Daar kijken we niet van op en zien dat als betrokkenheid. Maar jouw teamleden moeten wel bereid zijn om te reflecteren op eigen handelen. Als jouw teamleden echt niet bereid zijn om aan de slag te gaan met teamontwikkeling, dan is een andere aanpak nodig. 
 • ‘Practice what you preach’ is essentieel. Dat geldt ook voor jou als teamleider. We vragen het team om zich open te stellen. We verwachten daarin ook de bereidheid van jou. Ook jij zult je open moeten stellen als je wilt dat jullie als team groeien. 
 • We zorgen ervoor dat jullie alle handvaten krijgen waar jullie ook buiten de sessies om mee aan de slag kunnen. Je kunt de groei niet alleen beperken tot de live sessies. Dat vraagt van jullie de bereidheid om gedurende het traject ruimte vrij te maken om aan de slag te gaan met jullie ontwikkeling. Dat is de sleutel tot succes voor een duurzaam resultaat. 
 • Alle succes ingrediënten zijn in het team aanwezig. Ons uitgangspunt is altijd dat elk teamlid vanuit de beste intenties handelt. Iedereen is uniek en heeft zijn/haar eigen kwaliteiten. Zo kijken wij naar mensen en dus ook naar jou en jouw team. Dat betekent dat we niet kijken naar disfunctioneren. Mocht hier sprake van zijn, dan is dat een ander gesprek voor jou om met jouw medewerker te voeren.  

Overzicht van het resultaat na het Uitblinken als team-traject

Als we zo intensief gaan samenwerken tijdens dit 4-maanden traject, dan willen jullie natuurlijk wel een overzicht van het concrete resultaat:

 • Jullie vormen samen een sterk team dat met plezier samenwerkt!
 • Jullie onderlinge band is verstevigd en iedereen voelt de veiligheid die er in het team is en de ruimte om elkaar met begrip en vanuit vertrouwen aan te spreken. Jullie hebben de stevige basis gelegd om open en eerlijk met elkaar te communiceren. 
 • Ieder teamlid krijgt en voelt de verantwoordelijkheid voor zijn/haar eigen bijdrage aan de afspraken die jullie met elkaar maken. 
 • Jullie hebben duidelijk zicht op je eigen talenten, en kunnen hiermee het verschillend-zijn productief maken. Doordat jullie elkaars kwaliteiten, expertise en intenties kennen, waarderen jullie elkaar.  Hiermee werken jullie aan een cultuur en omgeving waarin jullie groeien. 
 • Jullie hebben werkafspraken gemaakt en onderlinge verwachtingen zijn helder gecommuniceerd. Jullie kunnen elkaar daarin scherp houden.

 • Uit tal van onderzoeken blijkt dat als teamleden zich veilig voelen in het team, dit een mega effect heeft op het teamresultaat. De betrokkenheid en motivatie van teamleden stijgt en het ziekteverzuim daalt. Ook stijgt de productiviteit en het werkplezier. En het verloop daalt. Dat betekent dat jouw teamleden graag bij jouw team willen horen en niet zo snel de organisatie zullen verlaten. En dat is in deze tijd waarop het steeds moeilijker wordt om goed personeel te vinden, essentieel.    

Investering voor het Uitblinken als team-traject

Tuurlijk wil je weten wat de investering is. De prijs voor dit team-traject bedraagt 20.775- euro (exclusief btw en locatiekosten) voor een team van maximaal 15 personen. Bestaat jouw team uit meer personen? Geen probleem, ook dan is het traject mogelijk, we maken dan graag een voorstel op maat.

FAQ

 Mag ik als manager meedoen met het traject?
Ja, juist! Omdat je onderdeel bent van het team en omdat we open en transparant met elkaar aan de slag zijn.

Mijn teamleden zijn stuk voor stuk toppers, hebben wij teamontwikkeling nodig?

Ook als jullie met plezier samenwerken is het nodig om te blijven bouwen aan een optimale samenwerking. Het is juist  belangrijk om daar in te investeren, zodat je ervoor zorgt jullie een sterk team blijven.

We hebben net een paar nieuwe medewerkers aangetrokken, is het dan handig om nu te starten?

Jazeker, dat is juist een goed moment om te bouwen aan een sterk team. Het is een mooi vertrekpunt om met teamontwikkeling aan de slag te gaan!

Jullie zijn gevestigd in Friesland. Begeleiden jullie ook teams in de rest van Nederland?
We begeleiden veel teams in Friesland en het Noorden, maar zijn niet gebonden aan deze regio. We komen graag op locatie!

 

Wil jij wekelijks een portie inspiratie van ons in jouw mailbox?