Ontwikkeling, ambities, carrière het zijn anno 2021 af en toe nog best spannende woorden. Nee dit wordt geen verhaal over de scheve man/vrouw-verhouding op de arbeidsmarkt. Maar dat deze nog spannend zijn speelt vooral in de context van wat deel ik wel en wat deel ik niet met mijn manager.
Vorige week gaven wij een training voor een klant van ons en deze klant ademt niets anders dan ambities uit. Ontwikkeling is hun achternaam.
En toch… 1 van de medewerkers gaf aan dat als er een topbaan voorbij zou komen, ze dit niet van plan was om te delen met haar teamleider.

Gedachtes die op de voorgrond traden…

  • je gooit geen oude schoenen weg voordat je nieuwe hebt (meestal door onze ouders ingegeven)
  • maar ook, wat denkt mijn manager dan wel niet? Dat ik het hier niet meer naar mijn zin heb? Met andere woorden, dan kom ik ontevreden over en gooi ik mijn eigen glazen in

Terwijl hoe zuur is het? Dat er een uitblinker uit jouw team vertrekt, omdat er iets leuks voorbij kwam, terwijl jij als teamleider niet de kans hebt gekregen om de mogelijkheden binnen de organisatie te verkennen. Auuuchh. Die deed pijn.

Er is momenteel veel schaarste op de arbeidsmarkt. Binden & boeien van mensen is de key. Belangrijke les is dus, zelfs in een cultuur waar ontwikkeling centraal staat, moeten we het gesprek blijven aangaan over hoe iemand er bij zit.  Doen je mensen nog wat ze echt leuk vinden? Wordt hun talent optimaal benut? Is de balans er als het gaat om uitdaging en comfort-zone? Worden ze voldoende gewaardeerd?
Klinkt zo vanzelfsprekend, maar is het niet. Hoe zit dat in jouw team? Zouden jouw teamleden het gesprek aangaan over hun ambities en wensen? Zijn ze open over hun ontwikkeling?
Wil je graag een keer sparren over dat goede gesprek? Hoe je jouw teamleden aan boord houdt? Klik dan hier.