Als team streven naar werkplezier in de keiharde wereld waar kpi’s heersen

Geschreven door De Ontwikkel Uitblinkers

Geplaatst op 17 augustus 2021

Een sterk team is de belangrijkste voorspeller van succes. Uit tal van onderzoeken blijkt dat het zorgt voor keiharde resultaten. Zoals meer omzet, hogere productiviteit en een verhoogde klantbetrokkenheid. Hoe kan het dan dat zo veel managers nog steeds gefocust zijn op de kpi’s? Op harde doelstellingen en de pingels. Is dat omdat we de investering van teamleden zien als soft en zweverig? Of komt het omdat we leven in een prestatiemaatschappij, waarbij we van jongs af aan gedreven worden om doelen te halen? Of omdat het eigenlijk best eng is om aan de zijlijn te staan als manager in plaats van dat je voor de troepen op loopt?

Hoe dan ook, een sterk team haalt ambitieuze resultaten. Dus moet je wel gefocust zijn op de optimale samenwerking. Eén van de onmisbare elementen om dit voor elkaar te krijgen, is het inzetten op werkplezier.

Super soft of bittere noodzaak?
Werkplezier gaat over fluitend naar je werk gaan en fluitend weer naar huis. Je energiek en vitaal voelen, bruisen van energie en zin hebben in je werk. De basis hiervan is dat je inzet op talenten. Werken vanuit talenten zorgt voor plezier en energie, en voor positieve emoties. En dat heeft een positief effect op de teamspirit. Maar inderdaad het klinkt een tikkeltje soft, en heeft het nou echt zo’n hallelujah-effect? Ik voer regelmatig stevige discussies met managers die van mening zijn dat werk niet alleen maar leuk hoeft te zijn. Immers elk teamlid krijgt maandelijks een prima instrooier op z’n bankrekening. Tuurlijk, is ook zo, elk teamlid heeft gewoon z’n werk te doen. Maar wat gebeurt er als talent de ruimte krijgt? Zijn zelfvertrouwen krijgt als vanzelf een mega oppepper omdat hij doet waar hij goed in is, elke dag weer. Zo lang de balans zo’n 80-20 is; waarbij 80% wordt ingezet op talenten en de andere 20% van de tijd wordt gespendeerd aan werk wat nou eenmaal moet gebeuren… Met deze focus zorg je ervoor dat de professionals in jouw team gaan uitblinken, stuk voor stuk. De bevlogenheid spat van hen af. En als zij hun krachten bundelen, dan gaan ze samen, als team, als een speer.

Inzetten op werkplezier gaat veel verder dan elke dag een potje tafeltennissen met z’n allen. Om je op weg te helpen, deel ik graag een aantal tips.

Hoezo functieomschrijving?
Zorg ervoor dat teamleden verder kijken dan hun functieprofiel, omdat je daarmee ook de ruimte creëert om vanuit talenten te werken. Verdeel als team de taken en projecten op basis van voorkeuren. Waar krijgt iemand energie van? Een bijkomend voordeel is dat verborgen talenten voor elkaar zichtbaar worden. En daarmee kun je elkaar nog meer versterken!

Gooi de verbeterpunten overboord
We zijn in deze maatschappij gewend om te kijken naar wat niet of minder goed gaat. En daarin moeten we onszelf verbeteren. We leggen de lat voor onszelf torenhoog. Verbeterpunten… aarrgghhh, killing voor werkplezier! Ik zie nog veel te vaak professionals die worstelen met hun verbeterpunten, en dat uit zich in onzekerheid en overlevingsdrang, om toch de week zo goed mogelijk door te komen. Gooi die verbeterpunten uit het raam, en ga het gesprek met je teamleden aan over hun onderscheidend vermogen. Hun talenten, kennis en expertise. Wat voor potentie heeft jouw team in huis?

Check op kpi’s of coachend aan de zijlijn?
Jij als leidinggevende hebt een cruciale rol als het gaat om het bouwen van een sterk team. Door jezelf kwetsbaar op te stellen, door het talent van jouw teamleden centraal te stellen en door te investeren in jouw team. Durf jij de kpi’s los te laten, als een coach aan de zijlijn te staan en ervoor te zorgen dat jouw teamleden de vrijheid en ruimte krijgen om samen uit te blinken?

We zijn benieuwd in hoeverre jij het talent van jouw teamleden centraal stelt! Laat je het weten?

Deze blogs vind je misschien ook interessant…

Van angstcultuur naar wereldkampioen

"Onze" hockeydames zijn wederom wereldkampioen geworden! En dat dat een knap staaltje teamwork is, dat is in deze context een echte understatement. Want ook al staat Nederland al jaren aan de wereldtop, na het afgelopen jaar is deze prestatie eentje die tot de...

Lees meer

Roddelen heeft een functie

Stoom afblazen omdat je weer eens flink baalt van die ene collega. Dat kennen we allemaal. En ja ook teamleiders maken zich er schuldig aan, ook al weet jij natuurlijk best dat dat niet echt voorbeeldgedrag is. Even stoom afblazen is eigenlijk niet zo erg, hoe gek het...

Lees meer

Upgrade jouw teamleden naar mede-ondernemers

Als teammanager kun je in de spagaat zitten. Enerzijds wordt er ‘van hogerhand’ van jou verwacht dat jij met jouw team een wezenlijke bijdrage levert aan de organisatieambities. En anderzijds voelt jouw team zich niet betrokken bij die ambities, en voelen ze zich ook...

Lees meer

Uitblinkersinspiratie

Wil jij leiderschap in jouw team vergroten?